24 listopada 2014
Przekąski do piwa, którymi zaskoczysz znajomych
Wpadają znajomi, a Ty chcesz ich poczęstować czymś niebanalnym. Poznaj
24 listopada 2014
Wpadają znajomi, a Ty chcesz ich poczęstować czymś niebanalnym. Poznaj
Wpadają znajomi, a Ty chcesz ich poczęstować czymś niebanalnym. Poznaj przekąski do piwa, którymi zaskoczysz znajomych!
Jakie przekąski do piwa warto zaserwować, by dobrze komponowały się z jego smakiem? Paluszki , słone orzeszki, chipsy…a może coś bardziej oryginalnego i zarazem zdrowszego?
● Suszona wołowina to znakomita przekąska do piwa. Od niedawna można ją dostać w sklepach, zapakowaną jak chipsy. Chrupko i konkretnie!
● A może coś z Dalekiego Wschodu? Japońskie snacki ryżowe o smaku sosu wasabi mają prawdziwy charakter! Z łatwością dostaniesz ją we wszystkich większych marketach. Jest to znakomita, chrupiąca przekąska do piwa dla wegetarian.
● Dla tych, którzy nie boją się charakterystycznie pachnieć, mamy wyśmienitą propozycję. Pieczywo czosnkowe robi się naprawdę szybko i łatwo, to dobra przekąska do piwa. Wystarczy kupić bagietkę, posmarować ją masłem lub oliwą, a następnie dodać posiekany czosnek. Tak przygotowaną „potrawę” wsadzamy do piekarnika na 3 minuty. Voila! Inną wersję tej przystawki do piwa stanowić mogą grzanki z pesto lub pastą z oliwek.
PS Dla tych, którzy nie chcą się męczyć, też mamy radę: pytajcie w sklepach o czosnkowe bake rollsy!
● Lubicie cebulę? W takim razie koniecznie kupcie jej prażoną wersję! Wiecie, taką jak do hot dogów, które można dostać w bistro jednej z najbardziej znanych firm meblarskich. A jeśli chcielibyście się nieco wysilić, przyrządźcie krążki cebulowe w cieście – pycha! Przepis poniżej:
1 duża cebula pokrojona na plastry grubości 0,5 cm
155 g (1 i 1/4 szklanki) mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 jajko
235 ml (1 szklanka) mleka (lub zależnie od potrzeb)
80 g (3/4 szklanki) bułki tartej
szczypta soli przyprawowej do smaku
1 l oleju do smażenia (lub zależnie od potrzeb)
Sposób przygotowania:
Rozgrzej olej we frytkownicy do 185°C.
Porozdzielaj plastry cebuli na krążki i odłóż. W małej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Obtocz dokładnie krążki cebuli w przygotowanej mące i odłóż. Do reszty mąki wbij jajko, wlej mleko i starannie wymieszać wszystko widelcem. Zanurz krążki cebuli w cieście, a następnie rozkładaj na metalowej kratce (np. na wyjętym z piekarnika ruszcie), aż nadmiar ciasta obcieknie. Metalową kratkę można umieścić na arkuszu folii aluminiowej, aby ułatwić sobie sprzątanie. Bułkę tartą wysyp na talerz i dokładnie obtocz w niej po kolei wszystkie krążki. Za każdym razem strzepuj nadmiar okruchów. Panierka powinna trzymać się bardzo dobrze.
Smaż w głębokim tłuszczu po kilka pierścieni na raz przez 2 do 3 minut, aż nabiorą złotego koloru. Wyjmować na papierowy ręcznik, aby obeschły. Doprawić solą przyprawową i podawać.
Źródło: allrecipes.pl
Jako przekąski piwne doskonale sprawdzą się również panierowane, smażone pieczarki bądź cukinia, uprzednio pokrojona w dość cienkie plasterki.
Tym razem coś o nieco większym ciężarze gatunkowym, a mianowicie ser pleśniowy. To bardzo dobra przekąska do piwa. Kup mały okrągły serek Camembert, panieruj go w jajku i bułce tartej a następnie obsmaż w gorącym oleju poświęcając minutę-dwie na każdą ze stron. Jeśli lubisz ciekawe mariaże smakowe, podaj camemberta z dżemem żurawinowym. Taka domowa przekąska znakomicie się sprawdzi z piwami aromatycznymi i mocno chmielonymi. Możecie użyć też serka góralskiego typu oscypek- bez panierki.
Na koniec coś z wyższej półki: panierowane kalmary. Brzmi groźnie, ale ich przygotowanie zajmie Ci tylko pół godziny! Gwarantujemy, efekt jest tego wart!
W tym celu zaopatrz się w:
1 kg kałamarnic, oczyszczonych i pokrojonych w krążki
1 łyżeczka soli
1 szklanka (125 g) mąki pszennej
1/2 szklanki (120 ml) oleju roślinnego
1 szczypta mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Kałamarnicę opłucz i odcedź. Osusz ja papierowymi ręcznikami i posyp solą.
Do foliowego woreczka włóż kilka krążków kałamarnicy i wsyp mąkę. Potrząśnij woreczkiem, aby krążki się dobrze pokryły mąką i wyjmij je z woreczka , następnie włóż do niego nowe kałamarnice. Powtarzaj do momentu, aż wszystkie krążki będą opanierowane.
W średniej patelni na dużym ogniu rozgrzej olej. Smaż kałamarnicę, aż będzie mieć złocisto-rumiany kolor i będzie chrupiąca. Odsącz nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj na gorąco.
Źródło: allrecipes.pl
A Wy jakie macie propozycje na oryginalne przekąski do piwa? Sprawdźcie też nasze typy na 3 najlepsze piwne przekąski na wieczór i przekąski do piwa na piknik w ogródku. :)
Czekamy na Wasze rekomendacje!