Alkohol. Tylko dla pełnoletnich

25 maja 2015

Piwna bitwa! Głosuj i wygrywaj!

Co się stanie jak Beerloversi trafią do kuchni? Dużo dobrego…

0

Co się stanie jak Beerloversi trafią do kuchni? Dużo dobrego… i smacznego jedzenia. Z przyjemnością przedstawiamy Wam Piwną bitwę w kuchni, czyli pojedynek gastronomicznych wirtuozów!

 

ALE O CO CHODZI?

Piwna bitwa w kuchni to nasz nowy konkurs, o charakterze kulinarnym. Doskonale wiemy, że lubicie dobrze pojeść. :) Do Piwnej bitwy stanęły dwa zespoły złożone z osobistości polskiej blogosfery. W białych fartuchach walczą Andrzej (jestkultura.pl) i Paulina (paulinawnuk.com), a rywalizują z nimi Marcin (jajawkuchni.pl) i Karolina (charlizemystery.com) w czarnym odzieniu. Oba zespoły współzawodniczą ze sobą w trzech rundach. Kto Waszym zdaniem przygotował lepszą piwną potrawę? Głosujcie i zgarniajcie nagrody w Piwnej Bitwie!

 

ZRÓB TO SAM!

Możecie sami stoczyć piwną bitwę we własnej kuchni. Poniżej znajdziecie wszystkie przepisy, które wykorzystaliśmy w konkursie. Nie ma na co czekać, głosujcie, gotujcie i wygrywajcie!  Na początek zapoznajcie się z przepisami białych fartuchów:

 

Zupa piwno-porowa

Składniki:

  • 1 butelka piwa Książęce Złote Pszeniczne
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 4-5 gałązki selera naciowego
  • Pęczek natki pietruszki
  • 1-2 pory
  • 2-3 ziemniaki
  • Przyprawy: ziele angielskie, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa, sól, liść laurowy
  • 2 łyżki masła
  • 100 g sera Cheddar (lub innego ostrego)
  • Musztarda Dijon

 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa umyj, obierz i pokrój w małe kawałki. Do średniej wielkości garnka włóż ziemniaki, pietruszkę, seler naciowy oraz marchew i zalej je wodą tak, aby zakryła warzywa.

  2. W drugim garnku lub na patelni rozpuść masło i dodaj posiekanego pora. Podsmażaj go aż będzie miękki.

  3. Do warzyw dodaj podsmażonego pora oraz kilka ziaren ziela angielskiego, kilka liści laurowych, szczyptę gałki muszkatołowej oraz łyżeczkę soli.

  4. Gotuj, aż warzywa będą miękkie, a pod koniec gotowania dodaj sporą porcję piwa – około szklanki lub więcej.

  5. Zupę zmiksuj, aby powstał gęsty krem. Jeśli będzie zbyt gęsty możesz dolać trochę piwa.

  6. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  7. Zupę nalej do miseczki, posyp startym serem i posiekaną natką pietruszki

  8. Dla zaostrzenia smaku możesz dodać łyżeczkę musztardy.

Hot-dogi z piwną konfiturą

Składniki:

  • 1 butelka piwa Pilsner Urquel
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 6-8 kiełbasek
  • 200 g boczku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, kolendra mielona, kmin rzymski mielony, sól
  • 2 bagietki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • olej

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, dodaj cebulę z czosnkiem i smaż przez kilka minut, aż cebula będzie zeszklona

  2. Boczek również pokrój w kostkę i dodaj do smażących się warzyw. Posyp całość brązowym cukrem, oraz dodaj przyprawy: 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę ostrej papryki, 1 łyżeczkę kolendry, 1 łyżeczką kminu rzymskiego oraz 1 łyżeczkę soli.

  3. Do boczku dodaj krojone pomidory wraz z zalewą. Duś całość przez około 5-7 minut a następnie dodaj pół butelki piwa.

  4. Sos będzie gotowy, gdy zgęstnieje. Powinno to trwać około 10-15 minut.

  5. W czasie, gdy konfitura będzie dusiła się na patelni podgrzej bagietki i kiełbaski w piekarniku.

  6. Na podpieczone, przekrojone wzdłuż bagietki nałóż trochę piwnej konfitury, a następnie kiełbaskę. Całość możesz posypać świeżą kolendrą.

Racuchy piwne z karmelizowaną gruszką i lodami

Składniki:

  • 1 butelka piwa Redds Gruszka i chili
  • 2 gruszki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • Olej

 

Przygotowanie:

  1. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i wymieszaj je dokładnie.

  2. W małym garnuszku rozpuść masło, odstaw je do ostygnięcia.

  3. W dużej misce umieść mąkę, dodaj drożdże, mleko, jajka, masło oraz piwo, całość wymieszaj dokładnie aż uzyskasz gęste ciasto. Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia

  4. Gruszki obierz i pokrój na ćwiartki lub mniejsze kawałki.

  5. Ułóż gruszki na patelni, dodaj trochę wody i zasyp cukrem. Podgrzewaj, aż z cukru i wody utworzy się gęsty karmel. Dodaj trochę piwa, orzechy włoskie i szczyptę chili. Podgrzewaj jeszcze przez chwilę.

  6. Na drugiej patelni podgrzej olej i zacznij smażyć racuchy.

  7. Na usmażone racuchy nałóż łyżkę lodów oraz gruszki. Całość polej syropem.

Czarne fartuchy polecają:

BURGERY

Bułki do burgerów:

  • Mąka pszenna – 500g
  • Mleko – 150 ml
  • Pilsner Urquell – 100 ml
  • Cukier – 2 łyżeczki
  • Suche drożdże – 7 mg opakowanie tyle ma;
  • Masło – 2 łyżki
  • Sól – 1 łyżeczka
  • rozmącone jajko;
  • ziarna sezamu.

 

Roztopione masło, mąkę, piwo, mleko, cukier, drożdże i sól wrzuć do misy robota.

Wyrób ciasto i uformuj bułki.
Ciasto wyrasta przez 30 minut pod ściereczką.
Po wyrośnięciu posmaruj bułki rozmąconym jajkiem i posyp sezamem.
Piecz przez 15 minut w 200 stopniach.

 

Sos do burgerów:

  • Oliwa – 2 łyżki
  • Szalotka
  • Ketchup ostry
  • Sos worcester – 50 ml
  • Pilsner Urquell – 100 ml
  • Cukier – 2 łyżeczki

 

Posiekaną w drobną kosteczkę szalotkę podsmaż na patelni. Dodaj ketchup, sos worcester, piwo. Dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem. Sos posłuży do posmarowania dwóch, wewnętrznych części bułki.

 

Burgery – składniki na jedną sztukę:

  • Mielone mięso wołowe – 200g /  porcja na jeden burger
  • 4 plastry surowego boczku
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 3 plastry sera Mimolette lub innego, o wyrazistym smaku
  • Dodatki do burgera: pomidor, cebula, ogórek, rukola – wszystko, na co masz ochotę
  • Sól i pieprz

Mięso uformuj w kształt burgerów o grubości 2-3 cm i średnicy bułek, które upiekłeś. Następnie smaż burgery na patelni, z obu stron. Ułóż na nich ser i dopiecz w piekarniku 200 st do ulubionego stopnia wypieczenia

Plastry boczku posmaruj syropem klonowym i wstaw do piekarnika na 5-10 minut na 200st.

Pokrój dodatki do burgerów. Teraz pozostaje już tylko wszystko złożyć ☺

KREWETKI

Taco:

  • 2 części mąki kukurydzianej
  • 1 część mąki pszennej
  • sól
  • oliwa
  • Książęce Złote Pszeniczne – 100 ml

Wymieszaj wszystko w blenderze i odstaw pod ściereczką na 30 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj. Usmaż taco na suchej patelni.

 

Krewetki:

  • Krewetki tygrysie – 6 szt
  • Papryczka chilli
  • Ząbek czosnku
  • Tajska bazylia
  • Kolendra
  • Oliwa – 100 ml

 

Krewetki obierz i zamarynuj w posiekanej papryczce, czosnku, tajskiej bazylii i kolendrze. Zostaw na 30 minut, a następnie usmaż, aby  były różowe.

 

Majonez do krewetek:

  • Jajka – 2 szt
  • Musztarda dijon – 2 łyżki
  • Olej słonecznikowy – 200 ml
  • Książęce Złote Pszeniczne – 50 ml

 

Dwa żółtka wymieszaj z musztardą dijon.

Dolewaj powoli olej i mieszaj.

Następnie dodaj sok z cytryny, sól, pieprz i odrobinę Pilsnera Urquella.

 

Dodatki:

  • Awokado
  • Pomidor
  • Świeże Zioła: kolendra, bazylia, mięta
  • Granat

 

Pokrój w kostkę awokado i pomidory, poszatkuj zioła, wytłucz ziarna granatu.

Złóż wszystko (krewetki, dodatki) w ostudzonych plackach do taco i polej majonezem

SAŁATKA

Podstawa sałatki:

  • Stek wołowy
  • Sałata strzępiasta
  • Figi – 4 szt.
  • Pomidorki koktajlowe – 8 szt.
  • Awokado – 1 szt.
  • Orzechy włoskie – 100 g

 

Vinegret:

  • Oliwa – 4 łyżki
  • Redds Gruszka i Chili – 4 łyżki
  • Miód – 1 łyżka
  • Sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

 

Wymieszaj wszystkie składniki vinegret. Umyj sałatę, pomidory, zioła i odstaw do wyschnięcia. Upraż orzechy na suchej patelni. Usmaż stek na patelni grillowej i dopiecz w piekarniku do ulubionego stopnia wysmażenia. Składniki sałatki (sałatę, figi, pomidorki) pokrój i ułóż na talerzu. Na wierzchu połóż pokrojone w cienkie paski mięso. Przed podaniem skrop sałatkę vinegret.

Nie zapomnijcie oddać głosu na swoich faworytów! Smacznego! :)