Alkohol. Tylko dla pełnoletnich

28 listopada 2014

Warzenie piwa w domu

Po co kupować, skoro można zrobić samemu? Sprawdźcie, co trzeba zrobić by uwarzyć piwo w domu!

0

Zbliżający się dzień bez zakupów to wyjątkowa okazja, by pomyśleć o metodzie „zrób to sam”. Warzenie piwa w domu wcale nie jest takie trudne, jak by się mogło zdawać. Jest jedno małe ale – tutaj liczy się przede wszystkim cierpliwość. :)

Piwo, butelki


Warzenie piwa – metody warzenia

Na początek proponujemy metodę najprostszą, czyli tak zwany brew-kit. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się słodki i gęsty, dobrze nachmielony, syrop. Ekstrakt ten znajduje się w puszce, do której dołączona jest saszetka z drożdżami oraz prosta instrukcja warzenia, z którą polecamy się Wam dokładnie zapoznać. Brew kity pozwalają na uwarzenie piwa w dowolnym, wybranym przez siebie gatunku. Porter, pils, a może koźlak? Proszę bardzo. :)

Dodatkowo, do przygotowania piwa potrzebny Wam będzie jeszcze zestaw warzelniczy, czyli przynajmniej 20-litrowy fermentator, rurka fermentacyjna, mieszadło plastikowe i kranik spustowy do fermentora.

Wszystkie wspomniane produkty z łatwością nabędziecie w internecie. W celu znalezienia najbardziej konkurencyjnych cenowo ofert polecamy przyjrzeć się Wam portalom aukcyjnym. Cała impreza wynosi około kilkudziesięciu złotych. A cena za butelkę wyprodukowanego przez siebie piwa? Około złotówki! :D

Warzenie piwa – zaawansowane metody warzenia

Oprócz brew-kitów istnieją także bardziej złożone metody warzenia piwa. Polecamy je zwłaszcza tym, którzy mają już trochę doświadczenia i znają minimalne podstawy teoretyczne. Jest to również droższa impreza, ale na pewno warto.

Przed przystąpieniem do opisu, zastrzegamy: to nie jest dokładna instrukcja warzenia, a jedynie kierunkowa. W celu uzyskania dokładniejszych i bardziej precyzyjnych informacji polecamy Wam poczytać nasz wcześniejszy artykuł o recepturach piw domowych. Gotowi? To jedziemy z koksem!

Piwo domowe, składniki

 

SKŁADNIKI

Zaopatrzcie się w specjalistycznym sklepie w niezbędne składniki: chmiel, słód i drożdże piwne. O tym, jakiego rodzaju ma to być piwo zdecyduje właśnie dobór składników. Jednym słowem powinniście wiedzieć, jaki gatunek piwny chcecie uzyskać.

Słód, piwowarstwo

 

SPRZĘT

Czas na osprzęt. Przygotujcie garnek,  fermentator z rurką fermentacyjną i kranikiem, butelki z ciemnego szkła, kapslownica, kapsle, mieszadło i wężyk. Z pewnością przyda się Wam także termometr, pirosiarczyn potasu i areometr. Brzmi groźnie? Bez obaw.

ZACIERANIE

Gdy zgromadzimy już sprzęt i niezbędne surowce, wsypujemy słód do garnka i zalewamy go wodą w odpowiedniej temperaturze (np. w zależności od piwa, jakie chcemy uwarzyć) przez ok. 60-70 minut. Pamiętaj że czystość jest tutaj najważniejsza. Jeśli warzysz piwo w domu używaj czystego, umytego sprzętu. Pamiętaj również o tym, że zacier należy mieszać aby jednakowo rozprowadzić temperaturę.

FILTRACJA

Zanim zaczniemy filtracje należy odczekać trochę czasu, od 5 do 40 minut. Gdy zacier będzie gotowy, należy oddzielić „syrop” od „fusów”, czyli tzw. młóta. Piwowarzy domowi stosują różne metody, najważniejsze, by zrobić to skutecznie. Po skończeniu filtracji część naszego cenne trunku jest jeszcze uwięziona w młocie, aby go wydobyć płuczemy młóto gorącą wodą. Ten proces nazywamy wysładzaniem.

Warzenie piwa – przygotowanie

Tak przygotowaną brzeczkę powinniśmy od momentu wrzenia gotować około godziny. Pierwszą partię chmielu (na goryczkę) dodajemy na początku wrzenia, a na 10 minut przed końcem dodajemy odmian aromatycznych. Po godzinie brzeczkę należy jak najszybciej schłodzić, przelać do zdezynfekowanego fermentatora i dodać drożdże.

Fermentacja, butelkowanie

Warzenie piwa – fermentacja

Po 2-4 tygodniach fermentacji piwo można przelać do wysterylizowanych butelek i zakapslować.

W związku z Waszymi pytania i uwagami zaznaczamy raz jeszcze, że ten artykuł to tylko wstęp do całego procesu warzenia piwa, który jest niezwykle skomplikowany. Prosimy traktować tekst bardziej jako zachętę do domowego browarnictwa niż dokładną instrukcję. Przede wszystkim każdy gatunek piwa warzy się w inny sposób i nie ma jednej reguły np. odnośnie temperatur i czasu warzenia. Piwowar domowy niejednokrotnie po wielokroć testuje swoje receptury aż uzyska pożądany efekt. Pozdrawiamy!