Alkohol. Tylko dla pełnoletnich

11 października 2017

Łodygowa czy cytrusowa? Typy goryczki

„Jakie pijesz piwo?” – Goryczkowe.” Taki dialog można usłyszeć dosyć…

0

„Jakie pijesz piwo?” – Goryczkowe.” Taki dialog można usłyszeć dosyć często, ale prawdziwi piwni koneserzy potrafią dostrzec więcej subtelności goryczki niż tylko fakt, że jest lub jej nie ma. Goryczka to jedna z najważniejszych właściwości piwa, dlatego warto wiedzieć, pod jakimi względami można ją opisywać.

SIŁA GORYCZKI

Najważniejszą właściwością goryczki jest oczywiście jej moc i od niej zaczniemy. Możemy zmierzyć ją laboratoryjnie. Jak? Sprawdzamy, ile miligramów izo-∝-kwasów pochodzących z chmielu znajduje się w 1 litrze piwa. Jeśli piwo zawiera 1 miligram, mówi się, że ma 1 IBU.

Lagery mają zazwyczaj około 15-23 IBU. Piwa gorzkie zaczynają się od 40 IBU, a górna granica to 120 IBU. Powyżej tej wartości ludzki zmysł smaku nie dostrzega już różnicy. IBU nie jest jednak do końca trafną miarą, ponieważ za goryczkę odpowiadają także min. taniny i inne polifenole.

źródło: Brewuk.co.uk

 HARMONIA SMAKU

Odczuwanie goryczki nie zależy tylko od IBU. Ważne jest także, w jaki sposób komponuje się ona ze słodową podstawą piwa.

  • KONTRUJĄCA – wyraźnie wyróżnia się z podstawy, nadając smakowi piwa charakter i harmonię
  • NIEKONTRUJĄCA – słabo wyczuwalna, sprawia, że piwo jest mdłe. Zdarza się to nawet przy wysokim IBU, ale jednocześnie wysokiej ilości cukrów pozostałych po fermentacji
  • PRZESADZONA – wybija się na pierwszy plan. Zamiast smaku piwa czuć gorycz.

 

DŁUGOŚĆ ODCZUWANIA GORYCZKI

Goryczki różnią się tym, w jaki sposób je odczuwamy. Oto najczęściej spotykane typy:

  • KRÓTKA – odczuwalna przez chwilę, ustępuje już przed kolejnym łykiem
  • DŁUGA – jak sama nazwa wskazuje, pozostaje w gardle na dłużej
  • ZALEGAJĄCA – nie chce ustąpić nawet po kilku, a czasem kilkunastu minutach. Ten typ goryczki jest zdecydowanie najmniej ceniony wśród piwoszy.

źródło: Flickr.com

SMAK GORYCZKI

Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że goryczka ma własny smak. Najczęściej można spotkać się z jednym z nich:

  • ŁODYGOWA – goryczka będąca efektem działania tanin. W słabym natężeniu rozbudowuje bukiet smakowy piwa, w większym daje efekt żucia łodygi, a w jeszcze większym – ssania torebki herbaty
  • TRAWIASTA – klasyczny, przyjemny typ goryczki chmielowej, najłatwiej wyczuwalny w pilsach
  • CYTRUSOWA – gorycz delikatna, jak w grejpfrucie. Najczęściej spotykana w piwach typu IPA.

Teraz pytanie do Was. Jak opisalibyście goryczkę w swoich ulubionych piwach?